Magyarszombatfa látnivalói

Fazekasház

Magyarszombatfa a gerencsérek faluja. A községben található fazekasház 1790-ben épült, zsúpfedeles, döngölt padlójú parasztház. A házban egykor fazekas család lakott. Itt látható a fazekas múzeum gyűjteménye. Az itt kiállított korongok és edényféleségek a XIX. század végétől a XX. század közepéig Szombatfán és környékén készültek.

A XIX. századi, boronafalú (gerenda-) lakóépület szobája és füstöskonyhája a szegényparasztok XIX. század végi lakását mutatja, amelyben még sok az egyszerű keményfa bútor. Az épület legrégibb részében, a kamrában rendezték be a fazekasműhelyt. A kamra előtt, az udvaron áll a kerek cserépégető kemence kiégetett edényekkel. A pajtával szemben a műhelyben kipróbálható a korongozás is, a látogatók nagy örömére.

Az agyag a sovány föld mellett nagyon sok családnak nyújtott ezen a tájon megélhetést. Megrakott szekereikkel az itt lakók valaha messzi vidékeket is felkerestek, hogy az általuk készített cserépedényeket gabonára cseréljék. Magyarszombatfa és Gödörháza főutcáján végigsétálva tapasztalható, hogy a fazekas hagyományok ma is élnek: sok porta bejáratánál ma is ott lóg a fazekas cégér. A portéka jelentős része helyben is elkel, de szívesen hívják a fazekasokat különböző népművészeti vásárokra is. Kérésre bármelyikük szívesen megmutatja műhelyét is, és beavatja az érdeklődőt a korongozás fortélyaiba. Az évente megrendezett Fazekas napokon az ország és a világ legjobb fazekasai adnak egymásnak és a látogatóknak találkozót. Ezeken a legszebb fazekas termékeket meg lehet vásárolni a szokásos áraknál valamivel olcsóbban. A Fazekas napokon kiállított legszebb termékek egy része a veleméri Sindümúzeum kiállításán tekinthető meg a következő években.

Őrségi Vadászati Kiállítás

Magyarszombatfán található a Gömbös Mátyás vadásztrófeáit bemutató, sok látogatót vonzó kiállítás. A kiállítás kertjében általában vadászkutya, őz és vaddisznó is látható.

Az Őrség állatvilágába enged bepillantást a kiállítás. A tematikus tárlat elején a fán és a fa körül élő állatokkal ismerkedhet meg a látogató. Róka, fácán, nyuszt, borz látható a tárlat installációjában álló fa alatt, míg az ágak között egerészölyvet, erdei fülesbaglyot, szalonkát, gyöngybaglyot helyeztek el. A következőkben a nádasok élővilágát mutatják be, ahol hörcsög, vidra, tőkésréce, kormorán bújik meg a növényzetben. A továbbiakban a vadászok öltözéke és használati tárgyai következnek, majd vadásztrófeákat, illetve különböző fajtájú fegyvereket szemlélhet meg az érdeklődő. A kiállítás épületének kertjében kis vadasparkot alakítottak ki.

Friss hírek az Őrségből

Kitépték őket közülünk

A hortobágyi kényszermunkatáborok felszámolásának 60. évfordulója alkalmából rendeztek honismereti emléknapot Bajánsenyén. A Vas Megyei Honismereti Egyesület és Bajánsenye Község Önkormányzata által közösen szervezett eseményre érkező vendégeket, egyesületi tagokat, egykori kitelepítetteket és hozzátartozóikat, érdeklődőket Zsámboki Árpád, a honismereti egyesület elnöke köszöntötte. Tovább >

Őriszentpéteri Diabétesz klub alakul

A Kistérségi Egészség Szövetség legutóbbi, Őriszentpéteren megtartott ülésén a jelenlévők tájékoztatást kaptak a Nemzeti Diabetes Program és a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Diabetes prevenciós programjáról. Tovább >

Támogatás a kíméletes területkezelésért

155,9 millió forint támogatást nyert a nemzeti park legelőkezelésre, a természeti értékek védelmére. A pénzből természet-közeli, kíméletes területkezelést valósítanak meg, amely hozzájárul a füves élőhelyek megóvásához, a károsodott területek helyreállításához, jellegzetes fajösszetételű gyepterületek kialakulásához. Tovább >

© Minden jog fenntartva. Az Őrség.net oldalain található írások a portál üzemeltetőjének tulajdonát képezik. Tilos ezeknek bármilyen formában történő újraközlése.

Őrség - Föld, ég, lélek. Amit megtalál oldalainkon: