Az Őrség fekvése, éghajlata

Vas megye délnyugati szegletében találjuk az Őrséget, amely mindig is a nyugati határszél volt.

Az Őrség földrajzilag nehezen határolható körül, Vas megye délnyugati részén a Hegyhát, a Felső-Rába-vidék, a Hetés és Göcsej határolja.

A terület közigazgatási beosztása sokszor változott. A régi határvonal Muraszombat és Regede között húzódott, egyik település Szlovéniához került (Murska Subota), másik Ausztriába (Radkersburg), e vonal határolta az Őrséget is.

A trianoni békeszerződést követően Kapornak, Hodos, Domonkosfa 1920-ban a Szerb-Horvát-Szlovén  Királysághoz, a későbbi Jugoszláviához került. 1991 óta Szlovénia települései. A XX. Század közepén pedig Bajánháza, Senyeháza, Dávidháza és Kotormány Bajánsenye néven, Kerca és Szomoróc pedig Kercaszomor néven egyesült.

Az Őrség települései ma: Őriszentpéter, Szalafő, Bajánsenye, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Magyarszombatfa, Gödörháza, Velemér, Ispánk, Nagyrákos, Kisrákos, Őrimogyorósd, Felsőmarác, Ivánc, Szaknyér, Pankasz, Szatta, Felsőjánosfa, Viszák, Hegyhátszentjakab, Szőce.

Az Őrség három vízgyűjtő területhez tartozik: a Kerka révén a Mura-Dráva vízrendszerhez, a Zala által a Balatonhoz, a Lugos-patak és a kisebb patakok révén a Rába vízgyűjtőjéhez. A Nemzeti Park felszínét e három folyónak, valamint ezek mellékfolyóinak hordaléka építi fel.
Természetes, nyílt vizű tó nem található a területen, mesterséges, többnyire völgyzárógátas tavak találhatók, mint a Vadása-tó vagy a Hársas-tó.

A terület átlagmagassága a tengerszint felett 250-300 m. A legmagasabb pont Felsőszölnökön a Hármashatár (387 m), a legalacsonyabb a Zala-völgyében, Felsőjánosfa határában (191 m) van.

Az Őrség éghajlata átmenetet képez a Dunántúl és az Alpok között, de déli mediterrán elemek is éreztetik itt hatásukat. Így alakult ki a kedvező, ún. szubalpin klíma. Az éves csapadékmennyiség 700-950 mm között van, emiatt forrásokban, vízfolyásokban gazdag.

Az Őrség térképe:

Friss hírek az Őrségből

Kitépték őket közülünk

A hortobágyi kényszermunkatáborok felszámolásának 60. évfordulója alkalmából rendeztek honismereti emléknapot Bajánsenyén. A Vas Megyei Honismereti Egyesület és Bajánsenye Község Önkormányzata által közösen szervezett eseményre érkező vendégeket, egyesületi tagokat, egykori kitelepítetteket és hozzátartozóikat, érdeklődőket Zsámboki Árpád, a honismereti egyesület elnöke köszöntötte. Tovább >

Őriszentpéteri Diabétesz klub alakul

A Kistérségi Egészség Szövetség legutóbbi, Őriszentpéteren megtartott ülésén a jelenlévők tájékoztatást kaptak a Nemzeti Diabetes Program és a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Diabetes prevenciós programjáról. Tovább >

Támogatás a kíméletes területkezelésért

155,9 millió forint támogatást nyert a nemzeti park legelőkezelésre, a természeti értékek védelmére. A pénzből természet-közeli, kíméletes területkezelést valósítanak meg, amely hozzájárul a füves élőhelyek megóvásához, a károsodott területek helyreállításához, jellegzetes fajösszetételű gyepterületek kialakulásához. Tovább >

© Minden jog fenntartva. Az Őrség.net oldalain található írások a portál üzemeltetőjének tulajdonát képezik. Tilos ezeknek bármilyen formában történő újraközlése.

Őrség - Föld, ég, lélek. Amit megtalál oldalainkon: