Az Őrség történelme

Az Őrség egy Vas- és Zala megye területén fekvő, részben a határon átnyúló, egyedi kultúrájú tájegység.

A mai Őrség területe Szent István korában alakult ki. Az államalapítás idején a történeti Őrség területe a magyar szállásterület nyugati széle volt. Az itt letelepített, elsősorban török nyelvű népek feladata a nyugati határ védelme volt.  Az ország lakott területét nagy kiterjedésű lakatlan sáv vette körül, amit "gyepű előtti térségnek" nevezünk. Maga a gyepű egy mesterséges és természetes akadályokból kialakított védmű volt, amelyekből kapu nyílt a szomszédos országokba.

Az Őrség feladata volt a gyepű, majd az országhatár védelme, valamint a saját szabadságának megóvása, küzdelem a nemesi előjogokért és a vallásszabadságért. Az Árpádok korában az ismétlődő német betörések miatt a nyugati határvidéken különösen fontos volt a határőrizet. 

A XVI. században a Batthyány család tulajdonába került a terület, a hazai adókon kívül a töröknek is robottal tartoztak az itt élők. A reformáció és az ellenreformáció idején a templomok többször gazdát cseréltek.

A lakosság számos harcban vett rész: hol a németek, hol a tatárok, hol a törökök, hogy ellenséges kiskirályok ellen küzdöttek, és részt vettek a nemzet szabadságharcaiban Bocskait, Rákóczit, Kossuthot támogatva

Az I. világháborút követő trianoni békeszerződés kettévágta az Őrséget. A szomoróciak fellázadtak a döntés ellen, és hősiességüknek köszönhetően másfél év után ismét Magyarországhoz kerültek, mint Kercaszomoróc része. Ezzel nyerték el „a legbátrabb falu” jelzőt.

Ma az Őrség egy dinamikusan fejlődő turisztikai térség, melynek vonzerejét a hagyományok és a vigyázva óvott természet adja.


Képünkön az őriszentpéteri Árpád-korabeli templom részlete látható.

Friss hírek az Őrségből

Kitépték őket közülünk

A hortobágyi kényszermunkatáborok felszámolásának 60. évfordulója alkalmából rendeztek honismereti emléknapot Bajánsenyén. A Vas Megyei Honismereti Egyesület és Bajánsenye Község Önkormányzata által közösen szervezett eseményre érkező vendégeket, egyesületi tagokat, egykori kitelepítetteket és hozzátartozóikat, érdeklődőket Zsámboki Árpád, a honismereti egyesület elnöke köszöntötte. Tovább >

Őriszentpéteri Diabétesz klub alakul

A Kistérségi Egészség Szövetség legutóbbi, Őriszentpéteren megtartott ülésén a jelenlévők tájékoztatást kaptak a Nemzeti Diabetes Program és a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Diabetes prevenciós programjáról. Tovább >

Támogatás a kíméletes területkezelésért

155,9 millió forint támogatást nyert a nemzeti park legelőkezelésre, a természeti értékek védelmére. A pénzből természet-közeli, kíméletes területkezelést valósítanak meg, amely hozzájárul a füves élőhelyek megóvásához, a károsodott területek helyreállításához, jellegzetes fajösszetételű gyepterületek kialakulásához. Tovább >

© Minden jog fenntartva. Az Őrség.net oldalain található írások a portál üzemeltetőjének tulajdonát képezik. Tilos ezeknek bármilyen formában történő újraközlése.

Őrség - Föld, ég, lélek. Amit megtalál oldalainkon: