Kercaszomor

A Kerca-patak völgyében nyúlik el Kercaszomor. Első említése 1208-ból származik.
Ekkor már állt Kerca határában a Szent Vencel templom, amely Vas megye legrégebbi falusi kőtemploma volt. A Pusztatemető elnevezésű helyen ma már csak a nyomai láthatók.

Másik nevezetessége a szomoróci harangláb, melynek egyágas tornyában a község lakosságának 1920-as bátor helytállását - ennek köszönhetően tartozhat ma a település Magyarországhoz - megörökítő felirat díszíti a harangot.
A kultúrház előtti parkban szintén a felkelésnek és a két évvel későbbi visszatérésnek állít emléket Szervátiusz István szobra.

Számos tematikus útvonal halad a településen keresztül, ilyen a Szelíd utak, az Őrállók útja valamint a Szent Márton út.
A Kerca-patak élővilágát mutatja be a Fürge cselle tanösvény, a kultúrtörténeti emlékeket pedig a Szomoróci tanösvény.

Kercaszomor térképe:

Szomoróci harangláb:

További kercaszomori fotókat a Galériában talál!

Friss hírek az Őrségből

Kitépték őket közülünk

A hortobágyi kényszermunkatáborok felszámolásának 60. évfordulója alkalmából rendeztek honismereti emléknapot Bajánsenyén. A Vas Megyei Honismereti Egyesület és Bajánsenye Község Önkormányzata által közösen szervezett eseményre érkező vendégeket, egyesületi tagokat, egykori kitelepítetteket és hozzátartozóikat, érdeklődőket Zsámboki Árpád, a honismereti egyesület elnöke köszöntötte. Tovább >

Őriszentpéteri Diabétesz klub alakul

A Kistérségi Egészség Szövetség legutóbbi, Őriszentpéteren megtartott ülésén a jelenlévők tájékoztatást kaptak a Nemzeti Diabetes Program és a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Diabetes prevenciós programjáról. Tovább >

Támogatás a kíméletes területkezelésért

155,9 millió forint támogatást nyert a nemzeti park legelőkezelésre, a természeti értékek védelmére. A pénzből természet-közeli, kíméletes területkezelést valósítanak meg, amely hozzájárul a füves élőhelyek megóvásához, a károsodott területek helyreállításához, jellegzetes fajösszetételű gyepterületek kialakulásához. Tovább >

© Minden jog fenntartva. Az Őrség.net oldalain található írások a portál üzemeltetőjének tulajdonát képezik. Tilos ezeknek bármilyen formában történő újraközlése.

Őrség - Föld, ég, lélek. Amit megtalál oldalainkon: