Kondorfa

A Rába vízgyűjtő területéhez tartozó Lugos-patak mentén elnyúló község Gardunfalva néven már egy 1350-es oklevélben is előfordul. Később az egyik régi család neve után Kondorfa lett.

Templomát 1850-51-ben építették késő barokk stílusban, a tornyot 1870-ben építették hozzá.

Az Őrség egyik építészeti jellegzetessége a kódisállás néven ismert előtér, mely a konyha vagy a pitvar előtt áll. Ezeknek szép példái láthatók a faluban.

Gazdag babonagyűjteménnyel rendelkezik a község. Népszokásból is több, Kondorfán megtalálható kincs maradt fenn: gyertyaszentelés, barackszentelés, a húsvéti örömtűzgyújtás, lucázás.

A falu büszkesége a katolikus templom, ami 1850-1851-ben épült, titulusa Szent Lukács.

A XIX. századi iskolaépület jelenleg Szentendrén, a Skanzenben látható.
Nevezetes még a tökmagütő üzem.
Augusztusban rétesfesztivál színesíti a falu életét.
A települést gyönyörű erdők veszik körbe, ahol ízletes vargánya, rókagomba (nyulica), rizike fenyőalja, galambgomba (galambica) és az őzláb is szedhető.

Friss hírek az Őrségből

Kitépték őket közülünk

A hortobágyi kényszermunkatáborok felszámolásának 60. évfordulója alkalmából rendeztek honismereti emléknapot Bajánsenyén. A Vas Megyei Honismereti Egyesület és Bajánsenye Község Önkormányzata által közösen szervezett eseményre érkező vendégeket, egyesületi tagokat, egykori kitelepítetteket és hozzátartozóikat, érdeklődőket Zsámboki Árpád, a honismereti egyesület elnöke köszöntötte. Tovább >

Őriszentpéteri Diabétesz klub alakul

A Kistérségi Egészség Szövetség legutóbbi, Őriszentpéteren megtartott ülésén a jelenlévők tájékoztatást kaptak a Nemzeti Diabetes Program és a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Diabetes prevenciós programjáról. Tovább >

Támogatás a kíméletes területkezelésért

155,9 millió forint támogatást nyert a nemzeti park legelőkezelésre, a természeti értékek védelmére. A pénzből természet-közeli, kíméletes területkezelést valósítanak meg, amely hozzájárul a füves élőhelyek megóvásához, a károsodott területek helyreállításához, jellegzetes fajösszetételű gyepterületek kialakulásához. Tovább >

© Minden jog fenntartva. Az Őrség.net oldalain található írások a portál üzemeltetőjének tulajdonát képezik. Tilos ezeknek bármilyen formában történő újraközlése.

Őrség - Föld, ég, lélek. Amit megtalál oldalainkon: