Őriszentpéter

Őriszentpéter a Magyarország nyugati határvidékén elterülő sajátos szokásrenddel, kultúrával, máig élő hagyományokkal és különleges természeti adottságokkal rendelkező tájegységnek, az Őrségnek központi, városi ranggal bíró települése. 

A közel 1300 fős kisváros a Zala folyó völgyében 7 dombra épült. A településszerkezet máig megőrizte az évszázadra visszanyúló építkezési módot, a szeres településformát. A dombra épült házcsoportok, a nyolc szer különös hangulatot kölcsönöz Őriszentpéternek.

Az Őrség fővárosa nevét Árpád-kori eredetű, 1230-ban épült román stílusú Szent Péter templomáról kapta. A Templomszeren álló katolikus templom Nyugat-Dunántúl egyik legszebb középkori temploma, melyet a török veszély idején végvárként is használtak. Hajdanán az egykori várfalhoz a téglákat a templomdomb alatt álló, eredeti formában helyreállított téglaégetőben készítették.
Gótikus freskótöredékei nem csak a templombelsőben, hanem annak külső részein is fennmaradtak. Gazdagon díszített déli kapujának ornamentikája emlékeztet a Jáki templom főkapujára.

A templomtól délkeletre, a dombnak a Szala patakhoz közel eső részén található az a középkori téglaégető kemence, amelyet 1982-ben tártak fel. A kemence fontos ipartörténeti emlék. Fölé védőépületet emeltek, melynek előterében a középkori téglagyártást bemutató kiállítás látható.

A Városszeren lévő református templom késő-barokk alkotás, a türelmi rendelet után, 1790-ben építették.

A művelődési házban található kis helytörténeti gyűjtemény is érdemes a megtekintésre.

Őriszentpéter térképe:

Hasznos őriszentpéteri oldalak:

Őriszentpéter Wikipédia oldala
Őriszentpéter hivatalos oldala
Az őriszentpéteri Teleház, a régió kulturális életének és civil közösségeinek központja
Őriszentpéteri képek honlapunk galériájában

Fotónkon Őriszentpéter Árpád-korabeli katolikus temploma:

Friss hírek az Őrségből

Kitépték őket közülünk

A hortobágyi kényszermunkatáborok felszámolásának 60. évfordulója alkalmából rendeztek honismereti emléknapot Bajánsenyén. A Vas Megyei Honismereti Egyesület és Bajánsenye Község Önkormányzata által közösen szervezett eseményre érkező vendégeket, egyesületi tagokat, egykori kitelepítetteket és hozzátartozóikat, érdeklődőket Zsámboki Árpád, a honismereti egyesület elnöke köszöntötte. Tovább >

Őriszentpéteri Diabétesz klub alakul

A Kistérségi Egészség Szövetség legutóbbi, Őriszentpéteren megtartott ülésén a jelenlévők tájékoztatást kaptak a Nemzeti Diabetes Program és a Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Diabetes prevenciós programjáról. Tovább >

Támogatás a kíméletes területkezelésért

155,9 millió forint támogatást nyert a nemzeti park legelőkezelésre, a természeti értékek védelmére. A pénzből természet-közeli, kíméletes területkezelést valósítanak meg, amely hozzájárul a füves élőhelyek megóvásához, a károsodott területek helyreállításához, jellegzetes fajösszetételű gyepterületek kialakulásához. Tovább >

© Minden jog fenntartva. Az Őrség.net oldalain található írások a portál üzemeltetőjének tulajdonát képezik. Tilos ezeknek bármilyen formában történő újraközlése.

Őrség - Föld, ég, lélek. Amit megtalál oldalainkon: